Obsar Fagersta – Artportalen
Kommunligan 2025 – Artportalen
Information om Fågeltornet i Backgården
Räkning började 2018-01-07
Totalt antal besök: 125848
Unika besökare: 72399
767 inlägg.
En trist och tråkig novembermånad kan läggas till handlingarna. Fågelmässigt kunde vi glädjas åt rastande dvärgbeckasin i Hjortbo fram till 11/11, även slaguggla där under flera dagar. En fjällvråk vid Backgården 4/11. Turkduva sågs med 3 ex. vid Martingatan 16/11 och en sen dubbeltrast vid Floda 18/11. Kungsörn sedd vid Hälltjärn och vid Kråksten under månaden. Mätningar har gjorts vid Hjortbo för en ev våtmark och skrivelser är inlämnade. Bara att invänta svar och hoppas på det bästa. Slyröjning har skett runt tornet i Backgården under månaden. In i december och hoppas att tomten kommer med något roligt i fågelväg....
Så har även oktober "gått sin väg".Av obsar under månaden kan nämnas att "Hjortbopölen" och dess omgivning levererat dvärgbeckasin under hela månaden. Som mest tre rastande samtidigt, Pilgrimsfalk sågs på lokalen 7/10. Även 5 rastande kärrsnäppor där 11/10 och en slaguggla 17/10. Verkligen kul. Stora Aspen bjöd på silltrut 12/10. Sjöorre rastade med 12 ex. 15/10 och 5 vackra alfågelhannar 17/10. I Åmänningen kunde 4 stjärtänder ses sträcka 7/10 och 2 svärtor 18/10. Vinterhämpling sågs vid Smittsbo och Stabäck med 7 resp. 11 ex. En sen svarthätta i Uggelbo 28/10 och en turkduva huserade vid Västanfors kyrka 31/10. Gråspett har observerats i Björksta och i Semla. Nu ser vi fram mot november med tillförsikt.....
Vore kul om alla flyttåglar rapporteras in på Artportalen tills "alla" har flyttat. Vi kan då få ett sistadatum av observationer av arten ifråga. Hade en gedigen lista förr som tyvärr försvann i "datavärlden". Så kan vi fylla på med " senaredatum" vartefter.
5 vackra alfåglar, alla hannar rastar i Stora Aspen just nu 17/10. 10:00. Art #201 i år.
Rastande dvärgbeckasin i "Hjortbovåtmarken". Stöttes i högra delen av pölen. Fagerstas 200:e art i år. 👍
September till ända. Aftonfalken i Åvestbo kvar 1./9 men drog iväg samma dag vid lunchtid, En hel del rödstrupiga piplärkor sågs i början av månaden. Brun glada sågs vid både Åvestbo och Backgården . Pilgrimsfalk sedd vid fem! olika tillfällen. En ung stäpphök ses vid Djupnäs 15/9. Överlag en fin månad för sträckande rovfågel. Bändelkorsnäbb vid Backgården 5/9 där även lappsparv sågs vid två tillfällen. Även obsad i Brandbo. En rastande taigasångare i Björksta 21/9 spär på en raritetsfylld månad . Till dessa kan läggas en kustlabb i Backgården 24/9. En jorduggla rastade vid Semla slamdammar 22/9. Av annat roligt Hela 1700 tranor sträckte förbi Backgården 23/9: Nytt rekord! En sen gök 16/9, likaså en rödbena 30/9. Slaguggla sedd i Hedkärra. 2 Vitkindade gäss i Åmänningen samt en hel del rastande blåhakar vid "pölen" i Hjortbo.
En kustlabb gästade Backgården 24/9 och blev den 199:e arten i kommunen i år.
Ett enormt fint transträck över Fagersta idag 23/9. Över 1700 räknade tranor under fm. Säkerligen massor med missade flockar så antalet borde vara högre. Ett fantastiskt skådespel.
Även otroligt mycket rovfågel i luften.
Även otroligt mycket rovfågel i luften.
Helt plötsligt sitter en taigasångare i en buske två meter ifrån en och lockar intensivt. Ett tiotal lock hörs. Ser fågeln röra sig inne i lövverket innan den som en liten grön blixt försvinner över vägen och in i grannens trädgård. Man är lite chockad över sådana här överraskande möten med sådana rariteter. Men kul!
12:25 sträcker en 1k stäpphök förbi vid Djupnäs. En häftig och ovanlig syn i våra trakter. Art#197 i år. Mycket rovfågel igång just nu sträckande söderut. Ut och ta en titt!
Bändelkorsnäbb ny årsart 5/9. #196.
Hela 11 rovfågelarter sågs i Fagersta 1/9. Tungt!
Augustisammanfattning. 2/8 kom så äntligen 130 myrspov samt 4 kustsnäppa sträckande förbi Bockmurholmen. Dagen efter sågs 4 silvertärnor i Floda och 3 större strandpipare i Hedkärra. 1 silltrut rastade i Stora Aspen 7/8. En mindre flugsnappare rastade i Björksta, där även smalnäbbad nötkråka har setts till och från under månaden. Även en i Brandbo ätandes på ett stort getingbo. En strandskata visade upp sig vid F.d Fakta och senare vid Kungsbron 12/8. Första blåhakarna dök upp redan 17/8 vid Rönningen och i Brandbo. Senare sågs även arten i Semla och i Hjortbo. 2 rödbenor i Stora Aspen 23/8 följdes av en långstannande individ i "Nya våtmarken" i Hjortbo där den sällskapade med en gluttsnäppa och en brushane under 5 dagar. Även en kärrsnäppa där 31/8. Lite avskrap av älggräs, lite vattenöversilad mark och lite jordhögar i anslutning till vägbygget i närheten blev en succe för fågellivet i kommunen. Massor med rastande arter som vi normalt inte ser här.Skulle vara perfekt att spinna vidare på detta guldläge. En brun glada passerade förbi Åvestbo 30/8, där även 2 turkduvor hållit hus. Den stora sensationen var dock den unga aftonfalk som hittades vid Åvestbo sågverk 26/8 och stannade till 1/9. Fagerstas andra fynd genom tiderna. Denna drog till sig skådare från när och fjärran. Verkligen kul.
Strax efter 17.00 kommer en brun glada på nära håll, sveper förbi aftonfalken vid Åvestbo sågen och drar mot Smittsbo. Tyvärr hinner vi inte på den igen. Ännu en kul "chock" i Åvestboområdet.
Idag kunde Fagerstas andra aftonfalk avnjutas på en telefontråd ivid sågen i Åvestbo, Senaste fyndet 2007. Många lyckliga skådare på plats.
2 sträckande rödbenor idag 23/8 höjer årets artantal till 193.
Kan berätta för alla som inte följer oss på facebook att fågeltornet är getingfritt nu. Däremot var det inte blåhakefritt i busken utanför, till min och andra Fagerstaskådares förtjusning
Höstens första blåhakar sågs idag 18/8. # 192 på årslistan.
Fick ett samtal idag och det verkar som att vi kan ha fått ett getingbo i vårt fågeltorn, troligen i utrymmet mellan våningsplanen då det inte syntes. Känsliga besökare rekommenderas att inte gå upp i det för tillfället då dom svärmade och kan attackera. Vi får se hur och när vi löser detta. Eldkastare, granater eller kemisk attack, alla lämpliga metoder ska utvärderas. Vi håller er uppdaterade på denna sida hur det går.
Märkligt vad tidigt tornseglarna försvann i år. Redan 4/8 flyttade paren i Björksta iväg , att jämföras med 24/8 på 70 talet och kring 16/8 under senare tid.